Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

El Salvador

El Salvador sousedí na severozápadě s Guatemalou a na severovýchodě s Hondurasem, z jihu je omýván vodami Tichého oceánu. Většinu území pokrývá středohorský terén s pásmem asi 20 sopek, z nichž je stále jedna aktivní, a to vulkán San Miguel.

El Salvador je nejmenší země Střední Ameriky a je skvělým východiskem k poznání mayských kořenů i koloniální historie celé oblasti od Mexika po Panamu.

Země je ideálním místem k seznámení se s památkami starodávných civilizací a poznávání pozůstatků proslulých mayských měst. Můžete si zde vychutnat jedinečné koupání v Tichém oceánu nebo podniknout výlety do místních hor, přírodních rezervací, deštného pralesa nebo k jezerům. Pro malý počet přelidněných turistických destinací je tato země skvělá pro relaxaci třeba na členitém pobřeží Pacifiku.

Kromě členitého pacifického pobřeží, které na asi 70kilometrovém úseku mezi přístavy La Libertad a Acajutla láká svými plážemi z jemného sopečného písku, lemovanými místními hotely i soukromými vilami, i divokou rozeklaností skal, je tato země Střední Ameriky přitažlivá zejména pro svoji nezkrotnou přírodu, zajímavou komplikovanou historii, vstřícné obyvatele a jen malý počet tradičních masových turistických center.

Místní pláže jsou krásné, ale docela nebezpečné. Během koupání ve zdejších vodách musíte dávat pozor především na silné proudy, které vás mohou odnést na širé moře. Oblast surfařů se nachází u městečka Punta Roce, Playa Sunzal a La Liberta. K seznámení se zdejším způsobem života patří nejen ruch na plážích a oblíbené provozování kitesurfingu a windsurfingu, ale i výlety do zdejších hor, kde narazíte na vysokohorská jezera sopečného původu, často živená horkými podvodními prameny a vytvářejícími vlastní uzavřený ekosystém.

Kdo však není stavěn pro nekonečné polehávání na pláži, může vyrazit do okolí za poznáním přírody, historie či nedalekých pozůstatků mayských měst jako jsou Tikal a Copán. El Salvador se vyznačuje tropickým podnebím se silnými dešti v letních měsících. Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 27°C ve vnitrozemí, na pobřeží může vystoupat až ke 40°C. Během noci se může oproti dnu výrazněji ochladit. Období dešťů na El Salvadoru trvá od května do října.

Tipy na výlety
Neváhejte a vydejte se například na vrchol sopky Cerro Verde, ze které se turistům naskytne nádherný výhled na holý, pustý kužel sopky Izalco. Poté si můžete na tuto kouřící sopku vyjít a zpátky se sklouznout popelem. Cestou se můžete obdivovat přírodě s orchidejemi, papoušky či kolibříky. Jste-li dobrodružná povaha, nechte se unést nádherou džunglí a pohledu na ni z výšky. Vyzkoušejte Canopy a vydejte se po lanových cestách korunami stromů.

San Salvador
Zajímavé je poznat hlavní město San Salvador, které představuje průnik vlivů původních mayských tradic, španělské katolizace i hrdé současnosti země. Za centrum je považováno Plaza Barrios s parkem, ústřední katedrálou byzantského stylu a Národním palácem, který kdysi sloužil jako parlament. Nedaleko se nachází také Národní divadlo a Národní knihovna. Skvělá místní káva, tropické ovoce, ale i tradiční jídla z kukuřice, nebo i rýže, kterým se tak dobře daří na zdejší úrodné půdě, také vybízejí k ochutnání.

Joya de Ceren
Mayské sídliště, které nese název Joya de Ceren, bylo roku 600 př. Kr. zasypáno výbuchem sopky a objeveno bylo až v roce 1990. Najdete jej asi 40 km severozápadně od hlavního města. Od roku 1993 je toto sídliště součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 359 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko